Ik ben op zoek naar:

Vereenvoudigd energielabel voor woningen afgeschaft

Het vereenvoudigd energielabel voor woningen wordt afgeschaft. Dat schreef minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer. Voortaan moet voor elk energielabel een expert langskomen om de woning op te meten.

Het gangbare of vereenvoudigde energielabel voor woningen wordt op dit moment bepaald door het invoeren van een stuk of tien gebouwkenmerken. Dat kan een woningeigenaar zelf online doen voor een bedrag van enkele euro's tot enkele tientjes. Voor corporatiewoningen geldt een nauwkeuriger systeem van 150 kenmerken dat bekend staat als de energie-index. Het energielabel is in wezen, zoals de naam aangeeft, een vereenvoudigde versie van de energie-index. Het was een wens van de Tweede Kamer om een goedkoop en simpel systeem voor woningeigenaren te hebben. Maar, schrijft Ollongren, de tijden zijn veranderd. Door de energietransitie ligt de nadruk, ook bij de Tweede Kamer, op betrouwbaarheid van het label. Bovendien komen er nieuwe bouwnormen voor bijna energieneutrale gebouwen (Beng) aan. Die Europese wetgeving gaat uit van het verbruik per vierkante meter en stelt dat ook energielabels dat systeem als basis moeten hebben. Het was al bekend dat de rekenmethodiek achter het energielabel zou veranderen. Nu blijkt dat dat het einde van het vereenvoudigd energielabel betekent.

Expertbezoek
Om een energielabel te bepalen moeten voortaan delen van de woning nauwkeurig worden opgemeten. Bovendien zijn er meer woningkenmerken nodig om het energieverbruik te bepalen dan de huidige tien. Kortom: het is te veel en te specialistisch werk om aan een woningeigenaar over te laten. Die taak komt in handen van een expert, die ook daadwerkelijk langs zal komen om een gebouwopname te doen. Dat betekent extra kosten voor de woningeigenaar op het moment dat die wil verhuizen of verhuren, erkent Ollongren. Maar er zijn ook voordelen: de energieprestatie is een stuk nauwkeuriger bepaald, en dat betekent dat een aanbod om het huis te verduurzamen ook een stuk preciezer kan zijn. De overgang naar het nieuwe systeem hangt samen met de komst van de Beng-normen per 1 juli 2020, aldus de minister.

Bron: 2-7-2019 Vereenvoudigd energielabel voor woningen afgeschaft | Energeia

https://energeia.nl/energeia-artikel/40082502/vereenvoudigd-energielabel-voor-woningen-afgeschaft 1/2

(meest energiezuinig). (Bron: Getty Images/iStockphoto)

Katrijn de Ronde • Nieuws