Ik ben op zoek naar:

Energiecoach Alfred Zweden geeft mensen inzicht in energieverbruik

‘Honderden euro’s besparen’ In zijn eigen woning is Alfred Zweden al flink aan de slag geweest. Hij heeft halogeenverlichting vervangen door led-lampen en met een slimme meter houdt hij zijn energieverbruik dagelijks in de gaten. Als energiecoach probeert hij nu ook andere mensen te helpen om energie te besparen en daarmee jaarlijks ook flink wat euro’s.

De Achterhoekse gemeenten hebben de ambitie uitgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Het verduurSaam energieloket wijst op de duurzame mogelijkheden die er bestaan. De energiecoach kan daarmee helpen. Een energiecoach is een vrijwilliger die op bezoek gaat bij mensen en tips geeft om energie te besparen in huis. Iedere inwoner van de Achterhoek kan gratis een beroep op de energiecoach doen. “Er is veel meer mogelijk dan mensen denken”, vertelt Alfred Zweden. “Het gaat vaak om simpele aanpassingen. Door maatregelen te nemen, maar ook door dagelijks woongedrag aan te passen. Tijdens een bezoek probeer ik de mensen inzicht te geven in hun energieverbruik en geef ik handige tips om het verbruik te verlagen.”

Verlichting

Er zijn volgens Alfred Zweden veel makkelijke manieren om energie te besparen. “Ik kijk als energiecoach samen met de mensen naar bijvoorbeeld het type verlichting, de hoeveelheid water die wordt verbruikt, de apparatuur die aanwezig is en de hoogte van de energierekening. Ik zie dan vaak meteen al besparingskansen. Een aantal voorbeelden? Mensen douchen vaak heel lang. Probeer het eens bij te houden en maximaal vijf minuten onder de douche te staan. Het scheelt flink in het jaarlijkse energieverbruik. Een gloeilamp van 60 watt de hele dag laten branden kost op jaarbasis zo’n 105 euro. Als u de lampen vaker uitzet, scheelt dat natuurlijk en als u de lamp vervangt voor een led-lamp van 3 watt, dan bespaart u gigantisch. Mensen hebben in huis ook veel apparaten, die ook als ze uit worden gezet stroom verbruiken omdat ze op standby staan. Er zijn handige kastjes - de standby killers - die zorgen dat de stroom er echt helemaal af gaat. Ook loont het zich om eens te kijken of de oude koelkast of wasdroger nog wel voldoet. Ze doen het misschien nog wel, maar zijn vaak niet zuinig meer. In die gevallen loont het, zelfs als ze nog werken, om ze te vervangen door een energiezuinig apparaat.”

Slimme meter

Alfred Zweden noemt legio voorbeelden van besparingsmogelijkheden. De slimme meter is sowieso handig, net als de daaraan gekoppelde energieverbruik-manager. Deze laat continu zien hoeveel stroom je verbruikt. “Dat zorgt voor een stuk bewustwording. En dat is misschien wel de eerste stap richting een stuk energiebesparing.

Wilt u ook tips ontvangen van een energiecoach?

Of wilt u zelf energiecoach worden en buurtbewoners helpen energie besparen? Ga naar https://verduursaamenergieloket.nl/energiecoach