Ik ben op zoek naar:

Bamboe als duurzaam bouwmateriaal

Wist je dat Bamboe maar liefst 35% meer zuurstof aanmaakt dan bomen? En dat Bamboe een wondergras is, waar o.a. duurzame keukens van gemaakt worden? In Wehl kunt u slagen voor een duurzame keuken, gemaakt van bamboe. Hiermee wordt op bijzondere wijze een steentje bijgedragen aan het behoud van de natuur.

De bamboestengel; Soepel en buigzaam maar sterk als staal dankzij de celvormige vezels in de lengte van de stengel. Je kunt er huizen van bouwen. Uiterst solide maar flexibel genoeg om ook bij een aardbeving overeind te blijven. En zelfs in uitgeputte grond zal Bamboe standhouden en onverwoestbaar doorgroeien, sneller dan welk ander gewas ook.

Oersterk wondergras

Bamboe is geen boom, het is gras. Na een groeiperiode van vijf jaar is het bamboegras zo hard als hout. Harder dan eikenhout en bijna zo hard als tropisch hout. Er zijn honderden soorten bamboegras, die bijna allemaal snelgroeiend zijn. Een aantal types groeit zelfs meer dan een halve meter per dag. In vijf jaar tijd zorgt de bamboe voor 200 stevige palen. En het mooie is; wanneer je die kapt blijven de wortels intact en groeit de plant. Bamboe neemt zeer veel stikstof op uit de lucht en genereert maar liefst 35 procent meer zuurstof dan bomen. Zo helpt dit wondergras ook nog eens tegen het broeikaseffect.

Van Bamboe tot meubelplaat

Omdat bamboepalen hol zijn wordt de bamboe na het kappen in de lengte in strips gezaagd. Op de schaafbank wordt de buitenste groene schil verwijderd. Soms wordt de bamboe gekookt waardoor de suikers verbranden en het zijn karakteristieke caramelkleur krijgt. De strips worden vervolgens op verschillende manieren tot plaatmateriaal geperst waarna het wordt verlijmd. Dit met lijm die voldoet aan de Europese E1 norm voor formaldehyde. Voor vloeren en paneelproducten kan er tevens ‘UF-vrije lijm worden toegepast (E0 norm). De bewerking van bamboe geschiedt door koken, stomen, bakken of roken, alles niet schadelijk voor het milieu. Elke wijze van bewerken geeft het zijn karakteristieke kleur. Het bamboemateriaal komt van MOSO, het enige gecertificeerde bedrijf in Europa. MOSO beheert meer dan 70.000 hectare bamboebossen wereldwijd. Het meeste komt uit China Hangzhou.

Bamboe en pandaberen

De pandaberen hebben geen last van de bamboe die gebruikt wordt. De Phyllostachys pubescens heeft geen bladgroei op de eerste vijf meter van de stam en vormt dus voor de pandabeer geen voedselbron. Meer informatie is te vinden op de website van de Keuken en Badkamerstudio in Wehl.

Verwijzing

www.studiowehl.nl/