Ik ben op zoek naar:

Primair Onderwijs Achterhoek enthousiast over leasen zonnepanelen?

Het basisonderwijs in de Achterhoek verduurzaamt. Harry Laan, projectleider van primair onderwijs Achterhoek (Pro8), geeft aan dat dit al in 2009 is ingezet. “Toen begonnen we al om via adapters energie te besparen op TL-buizen. Die techniek is inmiddels achterhaald en nu maken we de omslag naar ledverlichting. Dat bespaart veel energie en bovendien is ledverlichting veel rustiger en prettiger. Het voelt als daglicht.”

 Op de scholen Octa en De Pas, die onder Pro8 vallen, is die ledverlichting er al. Op Kleurrijk vindt van de zomer deze ombouw plaats.
“In 2015 begonnen we met zonnepanelen op scholen. Nadat door de ledverlichting het energieverbruik flink daalde, konden we uitrekenen hoeveel panelen we nodig hadden. Inmiddels zijn zeven scholen van primair onderwijs Achterhoek van zonnepanelen voorzien. In Doetinchem zijn dat de scholen Octa en De Pas. Ook de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in Gaanderen krijgt zonnepanelen. Dat gebouw wordt zelfs energieneutraal.”

De zonnepanelen worden geleased. Dat heeft zijn voordelen geeft Harry aan. “Het leuke is dat we daarbij ook een lespakket (Kies Zon op School) krijgen voor kinderen en dat op de school een monitor hangt met de opgewekte energie. Dat komt heel tastbaar in beeld. Bijvoorbeeld: vandaag is er genoeg energie opgewekt om met een elektrische auto op en neer naar Parijs te gaan.  Dat spreekt tot de verbeelding. We kunnen niet meten of de houding ten opzichte van duurzaamheid bij kinderen en ouders verandert, maar we brengen het wel onder de aandacht. De leaseconstructie betekent verder geen zorgen om de panelen, alles is geregeld (zoals onderhoud, monitoring en verzekering). En uiteindelijk worden ze ons eigendom.

Voor Kleurrijk is subsidie aangevraagd voor zonnepanelen. Dat zou een volgende stap zijn in het verduurzamen van scholen.”