Ik ben op zoek naar:

Duurzaam zijn is gewoon je boerenverstand gebruiken

In de herfst van 2017 werd door het VerduurSaam Energieloket in samenwerking met de Achterhoekse gemeenten de zogenaamde Energiemeter huis-aan-huis verspreid. Een meter met allerlei handige energietips voor in- en om huis. Deze opvallende brochure was aanleiding voor een inwoonster van Gaanderen om wat persoonlijke energiebesparingstips te delen. Een mail richting wethouder duurzaamheid, leidde tot een bezoek van onze redactie.

Het Platform Goedemorgen Doetinchem vindt het prettig om input van inwoners te krijgen. Samen op weg naar een goede morgen.

Duurzame bijdrage
Mevrouw vertelt: “De energiemeter, klopte in mijn ogen voor geen meter”. Gelukkig bleek het bij navraag vooral te gaan om goede aanvullende tips. Tips die voor alle inwoners van Doetinchem handig kunnen zijn om zo bij te dragen aan een energieneutraal Doetinchem.

Het zijn de kleine dingen
Ventilatie is de gouden tip. Het is belangrijk je huis goed te luchten. “Oude lucht kost meer dan verse lucht”, vertelt de betrokken bewoonster. “Ik houd mijn kachel altijd op 20 graden, dag en nacht. ’s Ochtends zet ik eerst alles tegen elkaar open om goed te ventileren. ’s Avonds steek ik waxinelichtjes aan als verlichting. Het geeft warmte en is aangenaam en gezellig. Het zijn de kleine dingen die het doen.”

Snel en gezond
Ook koken kan duurzaam. Mevrouw vertelt: “Aardappels kook ik in de magnetron, dat gaat veel sneller dan op het fornuis. En groente wok ik in plaats van het te koken. Het gaat veel sneller en de vitaminen blijven beter behouden.”

Tip voor de gemeente
“Ik zou de gemeente en woningbouwverenigingen willen meegeven dat ze bij nieuwbouwwoningen goed nadenken over hoe de leidingen moeten lopen. In mijn keuken duurt het soms minuten lang voordat het water warm is. Daarom zet ik tegenwoordig een gieter in de keuken waarmee ik het doorloopwater opvang. Hiervan sproei ik de plantjes in mijn tuin. Simpel maar doeltreffend en duurzaam en mijn tuin vaart er wel bij”, aldus de betrokken inwoonster.

Praktisch, duurzaam en boerenverstand
Op de vraag of mevrouw bewust duurzaam bezig is, antwoordt zij: “ik ben vooral praktisch ingesteld en wil best graag duurzaam bezig zijn. Ik gebruik daarbij gewoon mijn boerenverstand. Alle kleine beetjes helpen.”