Ik ben op zoek naar:

VvE DichtersRijck doet het gewoon zelf

Zonder subsidie hebben zij ruim 16.500 kg CO2 bespaard in 10 maanden tijd! Dit hebben de 34 bewoners bereikt door het appartementencomplex te verduurzamen met wel 115 zonnepanelen op het dak.

Henk Aaldering (75), medebewoner en technisch commissielid van het appartementencomplex DichtersRijck vertelt enthousiast over het tot stand komen van het project. “Toen we tijdens onze VvE-vergadering besloten eens te gaan onderzoeken hoe we energie konden gaan besparen en minder CO2 uitstoten, hebben we een technische commissie opgericht. De commissie heeft een business case vastgesteld voor zonnepanelen op dak, waarbij uit werd gegaan van financiering door eigen geld zonder dat dit direct gevolgen had voor de maandelijkse servicekosten. Begin maart 2018 werd het dak vol gelegd en sindsdien hebben de panelen 30.850 KWh opgebracht met een CO2-reductie van maar liefst 16.500 kg! Met een eigen verbruik van ongeveer 28.500 KWh voorziet de installatie in de energiebehoefte van de bewoners van het appartementencomplex.”

Het is dus mogelijk om zonder subsidie een goede bijdrage te leveren aan het terugdringen van het stroomverbruik en de CO2-uitstoot! Een mooie start op weg naar ‘energie neutraal’ en een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen met een beter klimaat.

“Het begint bij jezelf,” vertelt Henk, “Als eerste maak je plannen, zoek je uit welke financiële of subsidiemogelijkheden er zijn voor jouw situatie. Vervolgens ga je, in samenwerking met ervaren installateurs en vakmensen op het gebied van warmtepompen en elektra, onderzoeken en schetsen om de appartementen aardgas vrij te maken. Iedereen met een plat dak, denk aan scholen, bedrijven en dus VvE’s, zou dat eens moeten onderzoeken. Het is even een puzzel, maar het kan echt.”